Aandelen Koninklijke Philips


CFD's zijn complexe instrumenten en brengen, vanwege het gebruik van hefbomen, een hoog risico met zich mee dat u geld verliest. Van alle particuliere beleggers verliest 65% tot 89% geld bij het handelen in CFD's. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico op verlies van uw geld kunt veroorloven.

Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

Het bedrijf Philips is in 1891 opgericht door vader en zoon Philips. De vestiging in Eindhoven was toevallig omdat daar een geschikt pand beschikbaar was. Oorspronkelijk richtte Philips zich op het produceren van gloeilampen. Vrij snel begon men met het opkopen van andere gloeilampfabrieken en het verkennen van andere branches. Philips werd actief in onder andere glasfabrieken, machinefabrieken, golfkartonfabrieken en op een later tijdstip communicatie apparatuur en medische instrumenten.

Philips onderscheidde zich van andere bedrijven door een opvallende sociale insteek richting zijn werknemers. Huisvesting en ontspanning (het bekendste voorbeeld is de Philips Sport Vereniging: PSV) werden verzorgd, maar ook interne scholing en zelfs een studiebeurs, die kinderen van werknemers (ook fabrieksarbeiders) in staat stelde een universitaire opleiding te volgen, overigens zonder tegenprestatie.

In de jaren 80 van de vorige eeuw was Philips zo snel gegroeid door enerzijds het opkopen van andere bedrijven en anderzijds het intern door eigen wetenschappers ontwikkelen van nieuwe technologieën dat het min of meer onbestuurbaar geworden was. Een saneringstraject werd ingezet, waarbij ook massaontslagen vielen. Philips besloot zich vooral te richten op het produceren van medische apparatuur en consumentenelektronica.

Aandelen Philips

Aandelen Koninklijke Philips, genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs de AEX, zijn de laatste jaren in trek bij beleggers. De koers stijgt gestaag van € 24,15 in 2014 tot € 31,54 einde boekjaar 2017. De nettowinst laat in die jaren ook een stijging zien, vooral door het verminderen van de operationele kosten. Zo is het aantal werknemers in 2017 gehalveerd ten opzichte van 2016.

Het dividend rendement neemt jaarlijks licht af en bedraagt in 2017 2,54%. Technisch gezien ligt het aandeel er sterk bij, hoewel en nog wel een gap openstaat in de dag grafiek. Vrijwel alle analisten geven dan ook een koopadvies. Voorzichtige kopers zouden kunnen overwegen af te wachten met kopen tot het gap gesloten is. Het schrijven van putopties is ook een mogelijkheid om aandelen Koninklijke Philips tegen een aantrekkelijke prijs te verkrijgen.

De toekomst van Philips

Per jaar geeft Philips 7,5% van de omzet uit aan onderzoek en ontwikkeling. In 2015 was de totale omzet 24 miljard euro. Uit de cijfers blijkt dat Philips jaarlijks de nettowinst weet te verhogen door de efficiëntie op te voeren. Door de vergrijzing wereldwijd is het te verwachten dat de vraag naar medische apparatuur sterk toe gaat nemen. Het feit dat in de opkomende landen (Azië en Zuid-Amerika) er een grotere middenklasse aan het ontstaan is, met toegang tot gezondheidszorg, is ook gunstig voor Philips. De verwachting is dat deze groeiende middenklasse ook meer consumentenelektronica zal gaan afnemen.