Aandelen in Dropbox: een slimme investering?


CFD's zijn complexe instrumenten en brengen, vanwege het gebruik van hefbomen, een hoog risico met zich mee dat u geld verliest. Van alle particuliere beleggers verliest 65% tot 89% geld bij het handelen in CFD's. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico op verlies van uw geld kunt veroorloven.

Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

Je hebt vast gehoord van Dropbox, als je bijvoorbeeld weleens foto's of andere bestanden hebt moeten doorsturen naar andere mensen. Dropbox is namelijk een online opslagdienst (zogenoemde cloud-dienst) waarmee je op een makkelijke manier bestanden kan opslaan en met je medemens kan delen. Dropbox synchroniseert via internet de bestanden met verschillende apparaten, door gebruik te maken van de zogenoemde Dropbox-client.

Wat is Dropbox?

Het gebruik van Dropbox is gratis als je niet meer dan 2 GB aan opslagcapaciteit gebruikt. Als je meer ruimte nodig hebt, kun je een betaald abonnement nemen waarvoor je 1 TB (1000 GB) aan opslagruimte krijgt. Een andere optie om aan extra opslagruimte te komen, is door vrienden uit te nodigen. Als je een gratis Dropbox account hebt, kun je hier 500 MB per aangemelde vriend mee verdienen, tot maximaal 16 GB. Bij een betaald abonnement kun je 1 GB per vriend verdienen, tot maximaal 32 GB. Er zijn ongeveer 500 miljoen Dropbox-gebruikers verspreid over zo'n 180 landen, waarvan 11 miljoen betalende abonnees.

Toekomstprognose Dropbox

Dropbox ging in maart 2018 de beurs op en werd gezien als het grootste tech bedrijf dat de beurs op ging na Snapchat in 2017. Voor de beursgang werd bekend gemaakt dat er 36 miljoen aandelen verkocht zouden worden en er werd ingeschat dat Dropbox zo'n 750 tot 800 miljoen dollar zou opbrengen. Dit doel is uiteindelijk gehaald en de aandelen gingen voor $21 de beurs op. Sindsdien gaat het erg goed met Dropbox op de beurs en is de prijs voor een aandeel niet lager uitgekomen dan $21. In juni (drie maanden na de beursgang) tikte hij zelfs $38.09 aan. Dit is dus goed nieuws voor Dropbox. Maar hoe succesvol is Dropbox nu eigenlijk echt? Tegenwoordig zijn er natuurlijk andere opties om je bestanden op te slaan en te delen. Bedrijven als Google, Amazon en Apple hebben ook een eigen cloud-dienst die soortgelijke diensten aanbieden. Dropbox CEO Drew Houston vertelde aan het Amerikaanse zakenblad Fortune dat Dropbox zich nu wil uitbreiden op het gebied van business software en zich wil richten op grote bedrijven. Ondanks de concurrentie heeft Houston veel vertrouwen in Dropbox. Dropbox heeft namelijk altijd al in een concurrerend milieu geopereerd sinds het ontstaan in 2011 en heeft tot nu toe miljarden aan opbrengst weten te genereren. In 2017 had Dropbox 1,1 miljard dollar aan omzet en dit was 30% meer ten opzichte van het jaar ervoor (2016).

Zou ik aandelen in Dropbox moeten hebben?

Zoals Dropbox tot nu toe gepresteerd heeft, zou het geen slecht idee zijn om aandelen in Dropbox te handelen. Dropbox biedt namelijk een simpele dienst aan (bestanden delen en synchroniseren) die veelvuldig gebruikt wordt door mensen en bedrijven. Doordat bedrijven steeds meer digitaal gaan en dus steeds meer opslagruimte nodig zullen hebben, is het slim van Dropbox om zich te focussen op grote bedrijven (die veel opslagruimte nodig zullen hebben). Dropbox biedt dus diensten aan waarvan je zou verwachten dat er in de toekomst meer vraag naar zal zijn. Bovendien heeft Dropbox zichzelf bewezen de afgelopen jaren door elk jaar weer meer opbrengsten te genereren ten opzichte van het voorgaande jaar. Om deze redenen is Dropbox dus zeker een goede tip.