Over ASML


CFD's zijn complexe instrumenten en brengen, vanwege het gebruik van hefbomen, een hoog risico met zich mee dat u geld verliest. Van alle particuliere beleggers verliest 65% tot 89% geld bij het handelen in CFD's. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico op verlies van uw geld kunt veroorloven.

Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

ASML maakt machines, de zogenaamde halfgeleiders, die worden gebruikt bij het produceren van computerchips. Het Nederlandse bedrijf is gevestigd in Veldhoven. Hier vind onderzoek en ontwikkeling plaats en ook de assemblage in speciale stofvrije ruimtes. ASML is een zeer grote speler op deze markt: ruim 60% van de computerchips die wereldwijd geproduceerd worden, worden gemaakt met de machines van ASML.

Het bedrijf is in 1984 opgericht en had 100 werknemers in 1985. In 2017 waren dit er ruim 16.000. Sinds 1995 is het bedrijf genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs de AEX en tevens op de Amerikaanse technologie beurs de NASDAQ. Om de concurrentie (vooral Canon en Nikon) voor te blijven, besteedt ASML veel geld aan onderzoek en ontwikkeling; in 2011 was dit 600 miljoen euro.

Aandelen ASML interessant?

Jaar na jaar stijgt het aandeel ASML op de AEX. De omzet en winst is wel aan forse schommelingen onderhevig. Dit komt omdat de vraag naar het product van ASML, de halfgeleider, snel verandert bij een veranderend economisch klimaat. In 2014 was de gemiddelde verkoopprijs per machine 31 miljoen euro; om zo'n investering te doen moet een chipproducent uiteraard vertrouwen hebben in de economie.

Het aantal uitstaande aandelen, het aantal werknemers en het dividend per aandeel stegen de afgelopen drie jaar. Het dividend rendement en de koers-winstverhouding zijn in 2017 wel lager dan 2016. Het aandeel staat einde boekjaar 2017 op een all time high van 145,15 genoteerd. Vrijwel alle technische indicatoren geven een koopsignaal en vrijwel alle analisten geven ondanks de hoge prijs een koopadvies af.

De toekomst van ASML

De machines die ASML maakt, de zogenaamde steppers en scanners, gebruiken een ingewikkeld en tijdrovend fotografisch proces om patronen aan te brengen op wafers gemaakt van silicium. De chips die uiteindelijk ontstaan komen terecht in consumptiegoederen zoals notebooks, tablets en telefoons, maar ook in professionele apparatuur. De grootste uitdaging is om per oppervlakte-eenheid van de chip steeds meer details aan te brengen, met als gevolg meer rekenkracht, meer opslagruimte en minder energieverbruik. Door de nadruk op onderzoek en ontwikkeling van ASML is het te verwachten dat ze hun sterke marktpositie weten te handhaven. Verder neemt de vraag naar elektronische apparaten voorzien van chips exponentieel toe. De ontwikkeling van 'het internet der dingen' is nog maar nauwelijks op gang gekomen. Verder levert ASML zijn producten weliswaar wereldwijd, maar wonen de meeste klanten in Azië. Door de groeiende economische ontwikkeling in de meeste Aziatische landen is de verwachting dat de vraag naar machines van ASML de komende jaren toe gaat nemen.