McDonald's: 'gezonde' aandelen?


CFD's zijn complexe instrumenten en brengen, vanwege het gebruik van hefbomen, een hoog risico met zich mee dat u geld verliest. Van alle particuliere beleggers verliest 65% tot 89% geld bij het handelen in CFD's. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico op verlies van uw geld kunt veroorloven.

Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

McDonald's: 'gezonde' aandelen?

McDonald's is de bekendste en grootste fastfood-keten ter wereld en de gele boogjes zijn een bekend fenomeen in menig straatbeeld. Het eerste restaurant werd in 1940 geopend in San Bernardino (VS) door Mac en Dick McDonald. In 1948 werd het 'Speedee Service System' geïntroduceerd in het restaurant, wat uiteindelijk is uitgegroeid tot datgene waar McDonalds vandaag de dag zo bekend om is: een productiesysteem, opgedeeld in kleine gestandaardiseerde stapjes om het eten aan de lopende band klaar te maken.

Hoe gaat het met McDonald's?

Onlangs is McDonald's een partnerschap aangegaan met UberEats en sindsdien bezorgt McDonald's via dit bedrijf maaltijden tot aan de deur. Verder is McDonald's ook van plan om hun plannen verder te moderniseren en renoveren. McDonald's heeft extra marktaandeel over de gehele wereld weten te veroveren door de zogeheten 'Experience of the Future'. Dit nieuwe model heeft vier pijlers, namelijk: menu innovatie, klantbeleving, digitaal bestellen en bezorgen. McDonald's CEO Steve Easterbrook is erg positief over de toekomst. Hij vertelde dat 2017 een sterk jaar was en dat de omzet het hoogste was in de afgelopen zes jaar. McDonald's heeft meer klanten weten te bereiken en deze klanten kwamen ook vaker terug. Klanten hebben volgens de CEO goed gereageerd op een aantal nieuwe invoeringen onder Experience of the Future, die de klantbeleving leuker en makkelijker zouden moeten maken. Tenslotte heeft McDonalds de ambitie om 1000 nieuwe restaurants te openen en 2,4 miljard dollar te investeren in de bestaande restaurants. Ondanks dat McDonald's een fastfood-keten is en dus ongezond eten verkoopt, willen zij toch iets goed doen. Ze hebben namelijk de ambitie om in 2025 al het verpakkingsmateriaal gemaakt zal worden van 100% hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen. Ook willen zij alle verpakkingen die worden weggegooid in het restaurant gaan recyclen.

Zou ik aandelen moeten handelen in McDonalds?

In 2017 draaide McDonald's een omzet van 5,34 miljard en in datzelfde jaar steeg de prijs van een aandeel in het bedrijf met 45% ten opzichte van het jaar ervoor. CNBC had uitgerekend dat wanneer je in 2008 $1000 in McDonald's-aandelen zou hebben geïnvesteerd, je investering nu (in 2018) meer dan $3400 waard zou zijn. Als deze prognose doorzet, is het helemaal geen slecht idee om in aandelen van McDonald's te handelen. Naast de hoge stijging in de koers, heeft McDonald's zichzelf altijd weten te vernieuwen als bedrijf. Al sinds de introductie van het Speedee Service System in 1948 was McDonald's al innovatief bezig voor zijn tijd. Ook vandaag de dag experimenteren ze graag met het Experience of the Future-plan, waarin het bestellen van eten hand in hand gaat met technologische ontwikkelingen. De mind-set van McDonald's is dus altijd erg gericht op innoveren en de toekomst en dit maakt McDonald's een interessant bedrijf om aandelen in te hebben. Echter is en blijft fastfood wel hun core-business en dit betekent dat zij altijd ongezond voedsel zal serveren. Toch komt McDonald's zo nu en dan onze gezondheid tegemoet. Tegen 2020 wil McDonald's bijvoorbeeld dat alle Happy Meals minder suiker en zout bevatten en mag elk kindermenu niet boven de 600 kcal uitkomen. Samen met de ambitie om minder niet-recyclebaar afval te produceren, neemt McDonald's waar zij kan toch hun verantwoordelijkheid. Het is dus zo slecht nog niet om te investeren in McDonald's.